r e k l a m a

spot_img
spot_img

spot_img

Inspekcja Handlowa w Katowicach radzi przed świętami

spot_img
r e k l a m a

Idą święta, a wraz z nimi czas rodzinnych spotkań i odpoczynku od codzienności przy wielkanocnym stole.

Jednak zanim do niego zasiądziemy czeka nas wiele przygotowań w tym także przedświąteczne zakupy. Dlatego warto zwrócić uwagę na to co i jak kupujemy.

Jajko
To podstawowy produkt spożywczy mający szerokie zastosowanie w domowej kuchni jak i w przemyśle. Szczególnego znaczenia i barw nabiera w koszyczku wielkanocnym, stanowiąc symbol nowego życia.
Skorupki jajek muszą być opatrzone stemplem z tzw. kodem producenta, w którego skład wchodzi: kod systemu chowu kur, gdzie „0” oznacza chów ekologiczny, „1” oznacza wolny wybieg, „2” oznacza hodowlę ściółkową, a „3” oznacza hodowlę w klatkach, oznaczenie państwa członkowskiego, z którego pochodzi jajo np. PL – Polska oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny.
Na opakowaniach jaj powinny znaleźć się dane dotyczące nazwy oraz adresu przedsiębiorstwa pakującego jajka, metody chowy kur, numer zakładu pakowania, liczbę zapakowanych jajek, ich klasę wagową (są cztery kategorie wagowe jaj: XL, L, M, S ), klasę jakości. Nie powinno zabraknąć daty ważności, która nie może przekroczyć 28 dni, a także zalecenia właściwego przechowywania produktu.
Szczególną uwagę należy zwrócić na fakt, iż szata graficzna opakowania sugerująca ekologiczną metodę produkcji nie zawsze odpowiada temu co wykazuje stempel na skorupce jajka. Pod koniec ubiegłego roku podczas kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Handlową w Katowicach stwierdzono wiele nieprawidłowości dotyczących oznakowania, niewłaściwej klasy wagowej jaj czy nieodpowiednich warunków przechowywania.

Znakowanie środków spożywczych
Każdy produkt spożywczy, który kupujemy powinien być odpowiednio oznakowany. Na jego opakowaniu nie może zabraknąć m.in.: nazwy środka spożywczego, wykazu składników w nim występujących, daty ważności, informacji o warunkach przechowywania, w niektórych przypadkach informacji o sposobie przygotowania, danych identyfikujących producenta, zawartości netto lub liczby sztuk, oraz numeru partii produkcyjnej.
Na opakowaniach produktów pochodzenia zwierzęcego powinien być umieszczony ponadto weterynaryjny numer identyfikacyjny, który jest dla nas informacją o tym iż produkcja odbywa się legalnie i pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej.

Przy środkach spożywczych, które kupujemy „na wagę” powinny być umieszczone informacje o ich nazwie oraz składzie.
Jak rozpoznać prawdziwe masło? Masło to nazwa zastrzeżona wyłącznie dla tłuszczu mlecznego, dlatego wszelkie mieszanki masła i oleju roślinnego powinny być jednoznacznie określone .„Masło” to produkt zawierający 80-90% tłuszczu mlecznego natomiast produkty o niższej zawartości tego tłuszczu muszą posiadać nazwy adekwatne np. „masło półtłuszczowe”, które zawiera 39-41% tłuszczu mlecznego.

Promocje
Szczególną uwagę zwróćmy na świąteczne promocje. Żywność oferowana w promocyjnej cenie przeważnie posiada krótki termin ważności, dlatego warto go sprawdzić i nie kupować na zapas. Produkty przeterminowane w ogóle nie mogą znajdować się na sklepowych półkach.

Ceny
Sprawdzajmy ceny, każdy towar powinien być nią oznaczony. Cena podana na wywieszce przy towarze lub bezpośrednio na opakowaniu musi zgadzać się z ceną zakodowaną w kasie.
Jeśli mamy wątpliwości zgłaszajmy to np. w punkcie obsługi klienta. Obowiązuje cena podana do wiadomości konsumenta, a nie ta którą zarejestrowała kasa.

Reklamacja
Na koniec rzecz o reklamacji.
Artykuły żywnościowe reklamujemy u sprzedawcy niezwłocznie po stwierdzeniu niezgodności z umową jednak nie później niż w ciągu 3 dni od dnia zakupu lub w ciągu 3 dni od dnia otwarcia opakowania. Reklamacja będzie bezskuteczna jeśli dokonamy jej po upływie daty ważności danego towaru. Pamiętajmy o paragonie. Może się okazać niezbędny przy składaniu reklamacji.

spot_img

ZOBACZ TEŻ

KOMENTARZE

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
spot_img

AKTUALNOŚCI

KRYMINAŁKI