Jelita nie są jałowe, zamieszkują je różne mikroorganizmy, w tym m.in. bakterie, grzyby i drożdże. Większość z nich nie wykazuje właściwości chorobotwórczych. Istnieją wręcz szczepy, które wspierają nasze zdrowie i samopoczucie. Wytwarzają bowiem cenne metabolity, uczestniczą w procesach trawiennych i syntezie witamin oraz neuroprzekaźników. Niestety, coraz więcej osób boryka się z dysbiozą, czyli zakłóceniem równowagi mikrobiologicznej w jelitach. Z pomocą przychodzą probiotyki. Co charakteryzuje te produkty?
Czym jest probiotyk?
Probiotyk to preparat, który zawiera żywe i starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii lub drożdży o udokumentowanym działaniu prozdrowotnym. Jego przyjmowanie zaleca się przy dysbiozie, czyli zakłóceniu prawidłowych stosunków mikrobiologicznych w organizmie. Dochodzi do niej m.in. wskutek spożywania produktów wysoko przetworzonych i antybiotykoterapii.
Jaką rolę pełni mikrobiom?
Jelita coraz częściej nazywa się drugim mózgiem. Zauważono, że ich kondycja wpływa na nasze samopoczucie i ogólny stan zdrowia. Mikroorganizmy, które zamieszkują przewód pokarmowy, uczestniczą w procesach trawiennych. Poza tym wiele z nich wytwarza cenne witaminy. Niektóre szczepy bakterii kwasu mlekowego przekształcają tryptofan (aminokwas) w serotoninę (neuroprzekaźnik regulujący nastrój).
Poza tym „dobre” szczepy bakterii, drożdży i grzybów stanowią naturalną barierę ochronną przed patogenami. Dopóki jest ich dostatecznie dużo, kontrolują namnażanie mikroorganizmów potencjalnie chorobotwórczych. Niektóre szczepy wytwarzają substancje ograniczające liczebność patogenów, np. kwas mlekowy. Poza tym fizycznie przylegają do ścian jelita, utrudniając kolonizację mikroorganizmom potencjalnie chorobotwórczym.
Z czego wynika brak równowagi mikrobiologicznej w organizmie?
Mikrobiom stanowi naturalną barierę ochronną. Jednocześnie uczestniczy w procesach trawiennych i odpornościowych. Wytwarza cenne metabolity, witaminy i bierze udział w syntezie neuroprzekaźników. Nic dziwnego, że oddziałuje na nasze zdrowie i samopoczucie na wielu poziomach. Niestety, coraz częściej równowaga mikrobiologiczna w organizmie zostaje zachwiana. Dzieje się tak, ponieważ spożywamy wysoko przetworzoną żywność. Nie dostarcza ona prebiotyków, czyli pożywienia dla “dobrych” szczepów bakterii. Poza tym nierzadko zawiera konserwanty, które eliminują też naszych sprzymierzeńców, w tym bakterie kwasu mlekowego.
Nadmierna higienizacja życia codziennego przyczynia się do zubożenia mikrobiomu. Coraz częściej dezynfekujemy wszystko – blaty, noże, talerze, podłogi, stoły, krzesła i swoje dłonie. Pozbawiamy się w ten sposób „dobrych” mikroorganizmów. Mamy także ograniczony kontakt z naturą – roślinami i zwierzętami, które mogłyby nam przekazać korzystne dla zdrowia szczepy bakterii oraz grzybów. Naukowcy zauważyli, że prace w ziemi, w tym ogrodowe, skutkują zasiedleniem organizmu promieniowcami.
Infekcje bakteryjne zwalcza się, podając antybiotyki. Niestety, wspomniane leki nie działają selektywnie. Bardzo często eliminują również prozdrowotne szczepy bakterii, co przyczynia się do dysbiozy. Na szczęście negatywne skutki można odwrócić, suplementując odpowiednio dobrany probiotyk.
Co wyróżnia probiotyk Flora Fortuna?
Probiotyk Flora Fortuna to nowość w polskiej firmie zielarskiej Mother’s Protect. Zawiera żywy szczep bakterii Lactobacillus plantarum wraz z wytwarzanymi przez niego świeżymi metabolitami. Na korzyść omawianego suplementu diety przemawia wysokie stężenie jednostek kolonizujących (≥1 miliard CFU w porcji dziennej). Szczep jest polskiego pochodzenia, pozostaje zatem kompatybilny z naszym mikrobiomem i dietą.
W przypadku probiotyku kluczową rolę odgrywa jego świeżość. Suplement Flora Fortuna od Mother’s Protect jest produkowany w krótkich partiach kilka razy w miesiącu. Ma płynną postać. 60 ml wystarcza na 60 dni suplementacji. Świeży probiotyk gwarantuje wysoką jakość kolonii probiotycznych. Zawarte w nim świeże metabolity mogą wspierać zdrowie w różnych obszarach.
Szczep Lactobacillus plantarum zawarty w probiotyku Flora Fortuna wytwarza metabolity probiotyczne. Kluczową rolę wśród nich odgrywają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas masłowy. Poza tym omawiane bakterie syntetyzują też peptydy, witaminy i enzymy. Omawiany produkt nie tylko zawiera żywy szczep Lactobacillus plantarum, ale również jego metabolity, dzięki czemu mamy gwarancję, że dotrą one do jelit.
Probiotyk Flora Fortuna zawiera skoncentrowaną, a zarazem optymalną liczbę jednostek kolonizujących w porcji dziennej, która zachowuje stabilność w okresie przydatności do spożycia.
Materiał partnera