r e k l a m a


Domowa produkcja przetworów – jak zacząć?

Jak zacząć produkować przetwory, będąc zupełnym nowicjuszem? Jak upewnić się, że przestrzegasz właściwych technik bezpieczeństwa podczas konserwowania, aby nikt się nie rozchorował po spożyciu przetworów Twojego autorstwa? Czytaj dalej, a poznasz najważniejsze wskazówki, dzięki którym będziesz mieć ochotę zacząć domową produkcję przetworów nawet dzisiaj!

Z krótkiej historii przetwórstwa – na dobry początek!

Ludzie konserwowali żywność od samych początków.  Jednak ciekawostką jest to, że pod koniec XVIII wieku Napoleon Bonaparte szukał sposobu na niezawodne konserwowanie żywności dla swoich żołnierzy i dlatego zaoferował nagrodę pieniężną każdemu, kto mógłby coś interesującego zaoferować. 

Po wielu eksperymentach francuski kucharz o imieniu Nicolas Appert odkrył technikę, która jest zasadniczo tym, czego używamy do przetwarzania żywności dzisiaj, gdzie podstawą są słoiki do przetworów, a to, co w nich umieścisz – to już kulinarna poezja!

Czego potrzebujesz, aby zacząć domową produkcję przetworów?

Aby rozpocząć zabawę z przetworami – zbierz wszystkie potrzebne narzędzia. Zanim rzucisz się w wir kupowania, zrób przegląd swoich obecnych zapasów kuchennych – być może znajdziesz w nich całkiem sporo akcesoriów, których właśnie szukasz.

Domowe przetwory – czego dokładnie będziesz potrzebować?

Oczywiście do tego wszystkiego będą Ci potrzebne słoiki. Dużo słoików! Dlatego polecamy jeszcze przed rozpoczęciem prac złożyć zamówienie na specjalistycznej stronie, jak https://sklep.jelux.pl/139-sloiki-do-przetworow – co daje większą pewność co do jakości i szczelności słoików, w które zainwestujesz i które będą podstawą całej produkcji domowych przetworów.

Wszystko gotowe do domowej produkcji przetworów? Poznaj najważniejsze wskazówki i do dzieła!

Poza narzędziami z https://sklep.jelux.pl/  lub innego, specjalistycznego sklepu – zbierz składniki. Bez względu na to, czy mowa o ogórkach, czy owocach – zawsze staraj się pracować z najświeższymi produktami, jakie tylko możesz znaleźć. Następnie – zdejmij pokrywki i pierścienie ze słoików i umieść potrzebną liczbę słoików w garnku do gotowania. Napełnij garnek (i słoiki) wodą zachowując odpowiedni poziom przykrycia, przykryj garnek pokrywką i doprowadź całość do wrzenia. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, przygotuj produkt.

Gdy produkt do przetworzenia będzie gotowy, wyjmij słoiki z garnka i połóż je na czystym ręczniku na blacie. Ostrożnie napełnij słoiki produktem. W zależności od przepisu musisz zostawić w nich nieco wolnej przestrzeni, zwróć na to uwagę. Zakręć i zabezpiecz wszystkie słoiki, a następnie z pomocą szczypiec ostrożnie włóż je do garnka.

Gdy garnek znów się zagotuje, włącz minutnik. Czas przetwarzania będzie się różnić w zależności od przepisu.  Gdy minutnik się wyłączy, natychmiast wyjmij słoiki z kąpieli wodnej. Umieść je z powrotem na blacie wyłożonym ręcznikiem i pozwól im ostygnąć, upewnij się, że wszystko jest porządnie zakręcone i gotowe!

Materiał partnera

ZOBACZ TEŻ

KOMENTARZE

AKTUALNOŚCI

KRYMINAŁKI