Uwielbiasz gotować? Nieobce są ci dania kuchni regionalnej?
Wybierz się dziś do parku Chopina. Od godz. 14.00 będzie odbywał się tam konkurs kulinarny organizowanego w ramach VI Festiwalu „Śląskie Smaki”®. 21 drużyn z całego regionu zawalczy o nagrodę „Złotego Durszlaka” i tytuł eksperta „Śląskich Smaków”.
Profesjonalni kucharze oraz ekipy amatorów zmierzą się 18 czerwca w Parku Chopina. Będzie to już szósta odsłona Festiwalu Kuchni Śląskiej „Śląskie Smaki”, czyli pokazu przyrządzania i serwowania potraw tradycyjnej kuchni z terenu naszego województwa – po raz pierwszy organizowana w Gliwicach.
Obok kulinarnych zmagań konkursowych zaplanowano pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu mistrza Jean’a Bosa oraz występy artystyczne. Na scenie zaprezentują się zespoły The Bottles i Sweet Garden oraz kabaret Czesuaf. Gwiazdą wieczoru będzie Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”.
Początek imprezy – godz. 14.00. Wstęp wolny!
Festiwal „Śląskie Smaki” organizuje Śląska Organizacja Turystyczna oraz gliwicki samorząd we współpracy ze stowarzyszeniami kucharzy – Śląską Grupą Kulinarną i Beskidzkim Klubem Kulinarnym.