Spis treści: Czym dokładnie jest sól potasowa 60?, Korzyści z zastosowania soli potasowej 60 w uprawie roślin, Zwiększenie odporności na stresy środowiskowe, Jak efektywnie stosować sól potasową 60?.
Sól potasowa 60, znana również jako chlorek potasu, to podstawowy nawóz rolniczy, który dostarcza roślinom kluczowego składnika odżywczego – potasu (K). Nawóz ten wyróżnia się bardzo wysokim stężeniem tego makroelementu, dlatego idealnie odpowiada na potrzeby roślin zgłaszających zwiększone zapotrzebowanie na potas. Więcej o tym przeczytasz w naszym artykule.
Uwaga!
„Nawozy potasowe stanowią niezbędny element współczesnej produkcji rolnej. W Polsce na większości gleb uprawnych notuje się niedobory tego makroelementu, które muszą zostać uzupełnione w formie nawożenia sztucznymi źródłami potasu.” Źródło: https://polfert.com.pl/nawozy/inne-nawozy/sol-potasowa-60
Czym dokładnie jest sól potasowa 60?
Oznaczenie liczbowe w nazwie nawozu odnosi się do procentowego stężenia tlenku potasu, które wynosi aż około 60% K2O. Czyni to sól potasową 60 jednym z najbogatszych źródeł potasu dostępnych w rolnictwie.
Przypomnijmy, że potas stanowi jeden z trzech podstawowych makroelementów niezbędnych dla prawidłowego rozwoju roślin uprawnych, zaraz obok azotu (N) i fosforu (P).
Korzyści z zastosowania soli potasowej 60 w uprawie roślin
Potas odgrywa niebagatelną rolę w wielu procesach fizjologicznych roślin, takich jak fotosynteza, synteza białek oraz transport składników odżywczych i wody. Wspiera również rozwój systemu korzeniowego, co przyczynia się do lepszego pobierania wody i składników odżywczych przez rośliny uprawne.
Stosowanie soli potasowej 60 może mieć zatem bezpośrednie przełożenie na poprawę jakości plonów.
Porada eksperta:
Potas wpływa na wielkość, smak i wartość odżywczą owoców i warzyw, a także zwiększa zawartość cukrów i skrobi w roślinach bulwiastych.
Zwiększenie odporności na stresy środowiskowe
Potas wzmacnia odporność roślin na różnego rodzaju stresy abiotyczne, do których zaliczamy między innymi suszę, przymrozek czy wysokie zasolenie gleby. Optymalna zawartość potasu w glebie czyni rośliny bardziej odpornymi na choroby i szkodniki, co stanowi jeden z podstawowych celów profesjonalnego rolnictwa.
Ponadto potas reguluje gospodarkę wodną roślin, umożliwiając im efektywne wykorzystanie dostępnej wody – ma to ogromne znaczenie w kontekście regularnie nawracającego problemu suszy, już nie tylko latem, ale też na początkowym etapie wzrostu roślin.
Uwaga eksperta: „Chcąc uzupełnić niedobory ww. makroelementów w pierwszej kolejności warto rozważyć zastosowanie nawozów celowanych, czyli jednoskładnikowych. W przypadku nawozu azotowego będzie to np. mocznik, nawozu fosforowego – superfostat, a nawozu potasowego np. sól potasowa.” Źródło: https://mindly.pl/rolnictwo,ac305/azot-fosfor-potas-trzy-kluczowe-makroelementy-jak-uzupelnic-ich-niedobory-w-glebie,18325
Jak efektywnie stosować sól potasową 60?
W przypadku każdego nawozu sztucznego kluczowe jest wcześniejsze określenie składu fizykochemicznego gleby. Można to zrobić poprzez precyzyjną analizę i na tej podstawie podjąć odpowiedzialną decyzję zarówno o samym zastosowaniu soli potasowej 60, jak i jej dawkowaniu. Pozwoli to dostosować ilość nawozu do specyficznych potrzeb uprawy.
Sól potasowa jest dość uniwersalna pod kątem terminów nawożenia – można ją stosować zarówno przed siewem, jak i w trakcie wegetacji roślin. Najlepiej jest aplikować nawóz przed sezonem wegetacyjnym, aby potas był dostępny dla roślin od początku wzrostu.
Porada eksperta:
Korzystne jest rozsianie nawozu na powierzchni gleby i wymieszanie go z glebą na głębokość kilku centymetrów.
Podsumowując: sól potasowa 60 stanowi jeden z najważniejszych nawozów rolniczych, przy czym należy go stosować z umiarem i wyłącznie bazując na precyzyjnych danych dotyczących zawartości potasu w glebie. Pozwoli to na realne zwiększenie plonowania, jak i jakości uzyskanych plonów bez szkód dla środowiska naturalnego.
Warto się zapoznać:
„Zawartość mineralnych form azotu oraz przyswajalnego fosforu, potasu i magnezu w glebie w zależności od formy zastosowanego nawozu i wilgotności gleby” – źródło: https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-article-95ae0d48-0530-45b8-b768-44baba71597d
Artykuł partnera