r e k l a m a


Czyszczenie i konserwacja okapów do zabudowy krok po kroku

Gotowanie to sztuka, a także dla większości przyjemna czynność i okazja nie tylko do kreatywnego rozwijania się, ale też przygotowania dla bliskich czegoś pysznego. Choć po każdej sesji myjemy zastawę i sprzęty kuchenne, mało kto pamięta o czyszczeniu i konserwacji bohatera drugiego planu – okapu. Dlaczego dbanie o czystość okapu jest ważne? Jak się za to zabrać i czego będziesz potrzebował?

Okap – bohater drugiego planu 

Do zabudowy, kominowy, wyspowy – okap, bo o nim mowa, to urządzenie niezwykle przydatne obecnie w kuchni niejednego gospodarza. Dzięki niemu ogranicza się ilość wilgoci w pomieszczeniu, która z czasem niszczy meble. Ponadto pochłania z powietrza opary znad kuchenki, nie pozwalając, aby drażniące i intensywne zapachy rozprzestrzeniały się poza kuchnię. Jego przydatność jest nieoceniona, jednak podczas sprzątania zwykle się o nim zapomina, dlatego naszym zdaniem okap kuchenny zasługuje na miano „bohatera drugiego planu”.

Z czego składa się okap i jak działa? 

Okapy w zasadzie można podzielić na dwa rodzaje w zależności od pełnionych funkcji, a więc będą to:

  • pochłaniacze,
  • wyciągi.

Pochłaniacz odpowiada za wyłapanie pary oraz innych oparów i zapachów znad płyty grzewczej, następnie przepuszcza je przez swoje filtry, aby na koniec przy pomocy wentylatorów „zwrócić” do pomieszczenia czyste powietrze. 

Wyciąg z kolei ma połączenie z kominem, jego zadaniem jest „wyciągnięcie” oparów oraz aromatów poza obręb kuchni i całego domu. 

  • obudowa (wykonana z plastiku, aluminium, szkła czy stali nierdzewnej),
  • filtry (węglowe lub metalowe),
  • wentylatory,
  • elektronika (w szczelnie zamkniętym opakowaniu, którego nie musimy specjalnie czyścić od środka).

Jak często czyścić okap do zabudowy?

Przyjmuje się, że w sytuacji, gdy gotujemy codziennie i dużo, obowiązkowo powinno się czyścić okap przynajmniej raz w tygodniu. Jeśli z kolei rola kucharza nie jest nam pisania i z płyty grzewczej korzystamy rzadziej – wypadałoby go oczyszczać raz w miesiącu. Pamiętaj, że im częściej sprzątasz tego typu urządzenia, tym mniej musisz się męczyć z trudnymi do usunięcia zabrudzeniami i tłustymi naciekami.

Jak czyścić okapy do zabudowy?

W pierwszej kolejności odłącz urządzenie z zasilania. Do czyszczenia potrzebujesz:

  • ciepłej wody,
  • płynu do mycia naczyń,
  • octu,
  • gąbki, miski, ściereczki.

Możesz używać specjalnych preparatów przeznaczonych do oczyszczania okapów, warto na pewno wykonać takie solidne porządki raz na jakiś czas. My jednak polecamy domowe sposoby, z pomocą których też osiągniemy zadowalające rezultaty.

Powierzchnię zewnętrzną okapu czyść przy użyciu wody z octem w proporcji 50:50. Spryskaj okap i za kilka minut przetrzyj zwilżoną gąbką. Na koniec wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Ocet rozpuszcza tłuszcz. Filtr węglowy możesz umyć w zmywarce. Filtr metalowy umieść w misce z ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń na 15 minut, po czym użyj do mycia szorstkiej części gąbki. Przepłucz bieżącą wodą i osusz. 

Okap do zabudowy – wybieraj sprawdzone modele

okap do zabudowy, który będzie sprawnie pochłaniał opary i tłuszcze, aby ograniczyć ilość zanieczyszczeń powietrza. To z kolei zmniejszy częstotliwość czyszczenia z naszej strony. Wybieraj modele z Technologią Hob2Hood, dzięki czemu sprzęt automatycznie będzie dopasowywał tryb pracy do gotowanych na płycie potraw. Pozwól okapowi pracować, by samemu móc skupić się na gotowaniu. Modele Electrolux posiadają wydajne silniki, które zapewniają szybką oraz efektywną wentylację – zatrzymaj opary tylko przy płycie grzewczej! Okapy do zabudowy Electrolux są mocne i jednocześnie zużywają mało energii – podwójna korzyść dla Ciebie.
Materiał partnera

ZOBACZ TEŻ

KOMENTARZE

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

AKTUALNOŚCI

KRYMINAŁKI