r e k l a m a


Królewski miód spadziowy!

Powszechnie wiadomo, że miód powstaje z nektaru kwiatowego. Jednak istnieje także miód spadziowy – choć możemy raczyć się nim również dzięki pracy pszczół, to wytwarzany jest on z wydzieliny mszyc i czerwców żerujących na niektórych drzewach. Dowiedz się więcej o tym specyficznym naturalnym produkcie!

Jak powstaje miód ze spadzi?

Ten wyjątkowy miód jest wytwarzany w szczególny sposób. Powstaje dzięki temu, że niektóre owady żerują na młodych liściach i pędach drzew. Wysysają z nich soki, a następnie oddają wydzielinę, która jest słodka i lepka. Wydzielina ta, czyli spadź, ma postać kropel. Jest zbierana przez pszczoły, a następnie zagęszczana i umieszczana w komórkach plastra. W Polsce powstają dwa rodzaje takich miodów – ze spadzi iglastej i spadzi liściastej. Najcenniejsze są oczywiście miody spadziowe z najczystszych lasów. 

Miody ze spadzi iglastej pochodzą zazwyczaj z przetworzonych soków jodły, świerku, sosny i modrzewia. Mają przeważnie bardzo ciemny, niemal czarny kolor, często z zielonkawym odcieniem i wyróżniają się przyjemnym, żywicznym aromatem i łagodnym smakiem. Niektórzy uważają, że są to najzdrowsze miody. Z kolei miody ze spadzi liściastej w Polsce powstają z wydzielin czerwców i mszyc żyjących głównie na lipach, wierzbach, klonach i dębach. Ich kolor jest ciemnożółty, a smak wyrazisty. Co istotne, spadź nie występuje każdego roku – w niektórych regionach zbiera się ją raz na kilka lat.

Miód spadziowy nazywany jest ”miodem królewskim” – przyczyną tej zaszczytnej nazwy jest to, że miody te mają więcej cennych substancji odżywczych i zdrowotnych niż miody nektarowe. Stwierdzono w nich większą zawartość białek, aminokwasów, soli mineralnych oraz olejków eterycznych. Trzeba też wiedzieć, że wyróżniają się one dużą aktywnością enzymów i zawierają cenne pierwiastki w łatwo przyswajalnej postaci. W miodach spadziowych stwierdzono wyższą niż w miodach nektarowych obecność żelaza, magnezu, wapnia, miedzi, potasu i fosforu. Oprócz tego, zawierają także srebro, wanad, molibden i cynę. W miodzie spadziowym znajdują się ponadto witaminy: A, B2, B6, C, K i PP.

Kto skorzysta najbardziej, włączając ten miód do swojej diety?

Miód spadziowy jest znany ze swojego działania wykrztuśnego i łagodzącego uporczywy kaszel. Wykazuje on działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne – stosuje się go w przypadku chorób dróg oddechowych, niektórzy sięgają po niego także w przypadku poważniejszych chorób, takich jak na przykład zapalenie płuc. Ten rodzaj miodu ma także działanie odtruwające organizm. Zaleca się go osobom pracującym w szkodliwych warunkach. Co ciekawe, w przeciwieństwie do cukru, którym słodzimy herbatę i kawę, nie szkodzi on zębom, lecz chroni je przed kamieniem nazębnym.

ZOBACZ TEŻ

KOMENTARZE

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

AKTUALNOŚCI

KRYMINAŁKI