Milion złotych odmienił część Sośnicy

Teren wokół trzech obiektów – hali widowiskowo-sportowej Sośnica, Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii i Zespołu Szkół Ekonomiczno-Technicznych – przeszedł metamorfozę.

Przy ul. Sikorskiego zmodernizowany został teren zielony oraz układ komunikacyjny wokół trzech obiektów. Pojawiły się nowe ciągi jezdne wraz z parkingami oraz ciągi piesze. Wprowadzono ruch jednokierunkowy z wjazdem od strony parkingu i wyjazdem od strony szkoły. Powierzchnia dróg dojazdowych wynosi obecnie 3605 m2, a powierzchnia miejsc parkingowych 1116 m2. Łączna powierzchnia chodników wynosi 2054 m2. Zmodernizowany teren został wybrukowany kostką. Dodatkowo skarpę przy hali wzmocniono ażurowymi płytami.

W ramach modernizacji małej architektury zamontowano nowe ławki, ustawiono nowe kosze na śmieci, oraz wiaty śmietnikowe. Zainstalowano nowoczesne energooszczędne oświetlenie ledowe całego terenu. Ponadto zrekultywowano trawniki i nasadzono 11 drzew, głównie klonów i sosen oraz 191 krzewów, m.in. tawuły, choiny, głogi i wiśnie. W ramach prac inwestycyjnych wymieniono również duże fragmenty niedrożnej kanalizacji sanitarnej i deszczowej. Inwestycja kosztowała niewiele ponad 1 mln zł. Zrealizował ją Miejski Zarząd Usług Komunalnych.


MSI/fot. MZUKimg_9034

spot_img

ZOBACZ TEŻ

KOMENTARZE

guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
spot_img

AKTUALNOŚCI

KRYMINAŁKI