Nowy budynek dla gliwickiej onkologii

Do końca 2025 r. ma być gotowy nowym budynek Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie – Państwowego Instytutu Badawczego Oddział w Gliwicach. Rozstrzygnięto już konkurs na jego projekt. Nowy budynek kliniczny umożliwi gliwickiej onkologii dalszy rozwój i umocni jej zaplecze naukowo-badawcze.

Przy tzw. starym budynku gliwickiej Onkologii przy ul. Wybrzeże Armii Krajowej powstanie nowy budynek z 10 nowoczesnymi salami operacyjnymi i nowymi oddziałami, których obecnie w Gliwicach brakuje, m.in. dedykowanymi onkologii płuc, urologii, ginekologii, neuroonkologii czy chirurgii rekonstrukcyjnej. Do nowego budynku zostaną też przeniesieni pacjenci oraz usługi diagnostyczno-lecznicze obecnie funkcjonujące w starym obiekcie. Po przenosinach, w starym budynku będą działać zakłady badawcze, administracja i sale dydaktyczne.
– Nowy budynek pozwoli nam zapewnić kompleksową i koordynowaną opiekę nad naszymi pacjentami oraz skrócić czas ich oczekiwania na diagnostykę i leczenie. To bardzo ważna inwestycja, której realizacja – ze względu na rozmach – będzie rozciągnięta w czasie. Przygotowania do jej realizacji wymagają czasu i zapewnienia innej, poprzedzającej inwestycję infrastruktury, jak chociażby parkingu wielopoziomowego, którego budowę niedawno rozpoczęliśmy – mówi Maja Marklowska-Tomar, rzecznik prasowy Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie – Państwowego Instytutu Badawczego Oddział w Gliwicach.
Stowarzyszenie Architektów Polskich Katowice ogłosiło wyniki konkursu na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej nowego budynku klinicznego wraz z blokiem operacyjnym. Pierwszą nagrodę otrzymał zespół Meritum Grupa Budowlana, który tworzą: Joanna Pajerska-Szczurek, Aleksandra Sarnik-Pająk, Kamil Koralik i Michał Chrapek. Nagrodą w konkursie jest 50 tys. zł ufundowane przez Narodowy Instytut Onkologii oraz zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki.

– Projekt respektuje wymogi urbanistyczne, kierunki wjazdów i dojść pieszych z obu stron zespołu budynków NIO. Akcentuje swoją formą dwa podstawowe kierunki zabudowy i jednoznacznie porządkuje przestrzeń. Podkreślenie historycznego przebiegu alei klonów w ul. Sienkiewicza z kontynuacją aleją lip wewnątrz terenu opracowania zostało rozwinięte w II etapie konkursu poprzez symboliczne wbudowanie jednego z jej elementów – drzewa pomnika, symbolu życia w obręb centralnego holu recepcyjnego. Poprawnie ukształtowany układ komunikacji kołowej z pozostawieniem dużego parkingu terenowego wymaga jedynie niewielkich korekt projektowych. Autorska koncepcja ukształtowania nowych obiektów jako prostych kubicznych białych brył wprowadza korzystny sygnał pojawienia się w kompleksie architektury XXI wieku. Wprowadzone w drugim etapie konkursu powiększenie holu recepcyjnego i jego lokalizacja na głównym trakcie komunikacyjnym spinającym ul. Wybrzeże Armii Krajowej z ul. Sienkiewicza powoduje uczytelnienie komunikacji pieszej i orientacji pacjentów w skomplikowanym układzie zespołu budynków NIO. W obręb przestrzeni holu wciągnięto w ten sposób również sąsiednie budynki kuchni i jadłodajni oraz radioterapii. Realizacja funkcji medycznych zlokalizowanych na kondygnacjach +3 do +9 wzorcowa – czytamy w uzasadnieniu wyboru jury.
W ciągu 10 dni można było odwołać się od decyzji jury, jednak żadne odwołanie nie wpłynęło.
UM Gliwice

spot_img

ZOBACZ TEŻ

KOMENTARZE

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
spot_img

AKTUALNOŚCI

KRYMINAŁKI