Orzechy znane są ze swoich cennych właściwości odżywczych, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, ale też ze swojej wysokiej kaloryczności. W związku z tym powinniśmy je wprowadzić do codziennej diety, ale z rozwagą i umiarem. Nie ulega wątpliwości, że te wyjątkowe suche owoce mogą usprawnić procesy myślowe, polepszyć koncentrację i dodać energii niezbędnej do sprostania wyzwaniom, które czekają na nas w pracy. Orzechy mogą być tajnym składnikiem posiłków, które zabieramy z domu w formie lunchboxa. Jak skomponować takie pożywne i energetyczne danie z dodatkiem ulubionych orzechów? Podpowiadamy!
Długi dzień w pracy – czego potrzebuje nasz organizm?
Niewielu z nas zwraca uwagę na to, że praca – nawet ta siedząca, zza biurka – pochłania mnóstwo naszej energii. Wymaga maksimum skupienia i koncentracji, podejmowania trudnych decyzji, analizowania i wzmożonego myślenia, a niekiedy również wysiłku fizycznego. Sprostanie codziennym wyzwaniom będzie o wiele trudniejsze, jeśli nie zapewnimy naszemu organizmowi potrzebnych witamin, minerałów i składników odżywczych, a tym samym nie wspomożemy jego funkcjonowania. Podczas długiego dnia w pracy niezbędne będą pełnowartościowe, zbilansowane posiłki zapewniające energię i witalność, a także wzmacniające uwagę i poprawiające ogólne samopoczucie.
Jakie właściwości odżywcze zawierają orzechy?
Nie bez powodu mówi się, że wprowadzenie do diety orzechów może przynieść wiele korzyści. Są one cennym źródłem między innymi nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, witamin (w tym z grupy B i E) oraz mnóstwa minerałów (między innymi magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, wapnia, sodu, selenu). Oczywiście nie wszystkie suche owoce mają ten sam skład – zawartość poszczególnych pierwiastków może się różnić w zależności od gatunku. Duży wybór różnego rodzaju orzechów oferuje sklep internetowy ze zdrową żywnością Promienie Słońca.
Jakie są korzyści z wprowadzenia do diety orzechów?
Regularne jedzenie orzechów (w dozwolonej ilości) może mieć wiele pozytywnych skutków dla zdrowia. Te wyjątkowe, suche owoce są bogactwem witamin, składników mineralnych i substancji odżywczych, a także antyoksydantów i przeciwutleniaczy. Dzięki temu wspierają niemal wszystkie układy w organizmie, szczególnie odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Orzechy znane są również z dobroczynnego wpływu na mózg i procesy myślowe. Wzmacniają pamięć, poprawiają koncentrację, ułatwiają skupienie. Jest to szczególnie ważne podczas wysiłku intelektualnego, na przykład w czasie pracy lub nauki.
Jakie orzechy wybrać?
Sklepy ze zdrową żywnością oferują bogaty wybór różnego rodzaju orzechów. Które wybrać? Wiele zależy od naszych upodobań smakowych i własnych preferencji, ale także efektu, jaki pragniemy uzyskać. Najpopularniejsze orzechy to na przykład:
- migdały – mają pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie, przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz wyróżniają się największą zawartością błonnika pokarmowego, który odpowiada za uczucie sytości i procesy trawienne;
- orzeszki pinii dostępne w sklepie internetowym z bakaliami Promienie Słońca – wspomagają układ nerwowy, a także stan włosów, skóry i paznokci;
- orzechy włoskie – polecane są szczególnie kobietom w ciąży ze względu na duże zawartości kwasu omega-3, kwasu foliowego i żelaza;
- orzechy laskowe – ich spożywanie normuje poziom złego cholesterolu, a jednocześnie podnosi poziom HDL;
- orzechy pekan – obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL); minimalizują ryzyko miażdżycy, wspomagają układ krwionośny;
- orzechy brazylijskie – wzmacniają układ odpornościowy, mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe, a dzięki dużej zawartości selenu są szczególnie polecane dla mężczyzn, ponieważ pierwiastek ten wpływa na jakość nasienia;
- orzechy nerkowca – zapobiegają miażdżycy, zawałom serca i udarom.
Jak skomponować lunchbox do pracy z wykorzystaniem orzechów?
Orzechy w lunchboxie mogą pełnić funkcję tajnego składnika, który poprawi koncentrację, wzmocni pamięć, a dodatkowo doda niezbędnej energii. Suche owoce będą doskonałym urozmaiceniem wielu potraw, zarówno tych wytrawnych, jak i na słodko. Można śmiało dodawać je do sosów, makaronów i ryżu, jogurtów, owsianek, musli i granoli, koktajli i smoothie, wypieków, sałatek, a także sycących bowli.
Czy należy bać się kaloryczności orzechów?
Z pewnością warto wprowadzić orzechy do codziennej diety, ale należy robić to z rozwagą i umiarem. Produkty te znane są ze swojej wysokiej kaloryczności. Najwięcej kalorii mają orzechy makadamia (około 718 kcal w 100g), a najmniej delikatne orzechy nerkowca (553 kcal w 100g). O ile tylko będziemy dbać o zbilansowane posiłki i odpowiednią ilość orzechów w posiłkach, kaloryczności tych suchych owoców nie musimy się obawiać.
Materiał partnera