Przewozy towarów wrażliwych na temperaturę jest jedną z najważniejszych gałęzi transportu. Począwszy od zachowanie procedur sanitarnych, wysokiej jakości naczep, skrupulatnie przeszkolonych kierowców zależy nie tylko świeżość towaru w sklepach różnych, a także ich bezpieczeństwo dla zdrowia. Transport chłodniczy jest niejednorodny i dotyczy zarówno tych produktów, które muszą być przewożone w bardzo niejednorodnej niskiej temperaturze jak i tych potrzebujących wyższej, ale trwałej temperatury.
Pojazd chłodniczy wyposażony jest w izolowaną zabudowę, agregat chłodniczy, który pozwala na regulowanie temperatury jak będzie panować w przestrzeni bagażowej. Taki przewóz towarów w chłodnicy podlega ściśle regulacją prawnym oraz certyfikacją gwarantujących bezpieczeństwo towarów. Transport chłodniczy międzynarodowy jak i ten krajowy musi zachowywać standardy najwyższej próby. Wysokie wymogi w tym transporcie dotyczą sprzętu, utrzymania koniecznej higieny oraz wzorowych norm obsługi przez personel. Tyczy się to nie tylko kierowców, ale również magazynierów.
Transport chłodniczy przystosowany jest do przewozu każdego rodzaju produktów i towarów, które wymagają przewozu w stałej temperaturze. Najczęstszą grupą produktów są artykuły spożywcze. W chłodniach można przewozić mięso jak i świeże warzywa i owoce oraz mrożonki, ciasta czy słodycze. Jest cała gama towarów z innych segmentów, które również wymagają transportu z stałej temperaturze. Należą do nich przykładowo kwiaty, ale również spora część produktów przemysłowych. Wszystkie wymagają naczepy chłodnicze, która jest szczelna i zachowuje stałą temperaturę w skrzyni ładunkowej bez względu na porę roku. Warto dodać, że temperatury różnią się w zależności od przewożonego towaru. Dlatego tak ważne jest odpowiednie magazynowanie produktów.
W transporcie chłodniczym liczy się ostrożność i zachowanie wysokich standardów bezpieczeństwa. Niektóre towary wrażliwe na zmianę temperatury zmieniają swoje właściwości, psują się i doprowadzają do tego, że będą niezdatne do spożycia. Dlatego towary muszą być przewiezione w określonym czasie, za pomocą stosownych pojazdów oraz w ściśle określonej temperaturze. Pojazdy w których temperaturą zarządza nowoczesne urządzenia przeznaczone do przewozu żywności świeżej i mrożonej oraz wyrobów farmaceutycznych.
Materiał partnera