r e k l a m a


Urządzenia chłodnicze w gastronomii – co można wybrać do restauracji

Własny biznes to ogrom obowiązków i trudności, pojawiających się na każdym kroku. Szczególnie skomplikowane jest otwarcie lokalu gastronomicznego, gdy zakup sprzętów dostosować trzeba do regulujących to przepisów. Poniżej dowiesz się, jakie urządzenia chłodnicze można wybrać do restauracji. Ułatwimy Ci wybór urządzeń!

Szafy chłodnicze podstawą do utrzymania świeżości produktów

Świeżość produktów spożywczych i podawanych klientom dań to podstawa sukcesu restauracji i jednocześnie jedna z najważniejszych zasad każdego kucharza. By zapewnić potrawom niezwykłe walory smakowe i zadbać o pozytywne opinie klientów, nie obędziemy się bez urządzenia chłodniczego, jakim jest szafa chłodnicza. To podstawa w każdej kuchni! Wyborem profesjonalnych i trwałych urządzeń chłodniczych pochwalić może się sklep a’Gusto. Szafy chłodnicze dostępne w ich sklepie internetowym znajdziesz tu: https://agusto.pl/515-szafy-chlodnicze. Zapewniają solidne i niezawodne urządzenia, opatrzone najlepszymi certyfikatami, a także sprawny serwis zakupionych sprzętów.

Lodówka nie wystarczy

Najważniejszym zadaniem urządzeń chłodniczych jest przechowywanie łatwo psujących się artykułów spożywczych. Dzięki chłodzeniu w odpowiedniej temperaturze możemy zachować produkty w idealnym stanie – zarówno jeśli chodzi o świeżość, jak i nienaganny wygląd produktów. Ważne jest zachowanie smaku, koloru i wartości odżywczych, a dzięki niższa temperatura spowalnia proces psucia się i pozwala na przedłużenie świeżości nawet o kilka lub kilkanaście dni. Szafy chłodnicze są zatem niezastąpione w każdym lokalu gastronomicznym i nie zastąpi ich domowa lodówka. Nie tylko jest za mała, by pomieścić i odseparować od siebie różnego rodzaju produkty, ale również nie pozwalają na dokładne ustawienie temperatury wewnątrz, np. w szafie chłodniczej mamy możliwość regulacji temperatury w zakresie 0-15 stopni, a nie od 2 do 8, jak w lodówce.

Szafa chłodnicza – wybierz idealną do swojego lokalu

Przy wyborze szafy chłodniczej należy zastanowić się nad formą drzwi – przeszklone czy nie. Przeszklone pozwalają na lepszą organizację pracy, jako że od razu widać, co w danej szafie się znajduje. Kolejną zaletą jest oszczędność energii, ponieważ nie musimy otwierać szafy, by sprawdzić, co w niej się znajduje. Jest to również ważne ze względu na utrzymanie świeżości produktów, bo każde otwarcie lodówki powoduje zmianę temperatury w jej wnętrzu.

Inny aspekt, na który należy zwrócić uwagę podczas wyboru urządzenia to jego pojemność i wymiary, dostosowane do wielkości naszej restauracji. W zależności od tego, czy szafa chłodnicza będzie stała w kuchni, czy może w piwnicy, trzeba dobrać jej klasę klimatyczną, czyli parametr określający zakres temperatury oraz wilgotności otoczenia, w jakich powinna pracować szafa. Ważne też będą wszelkie funkcje dodatkowe i możliwości modyfikacji, np. Ustawienie półek czy nożne otwieranie drzwi.

Wybór zatem zajmie nam chwilę – przemyślmy wszystko dokładnie, by jedna szafa chł mogła nam służyć przez wiele lat.

ZOBACZ TEŻ

KOMENTARZE

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

AKTUALNOŚCI

KRYMINAŁKI