r e k l a m a


Z ziemi włoskiej do Polski. Jak Polacy ukochali pizzę

Kuchnia włoska kojarzy nam się przede wszystkim z pizzą, pastą w zawiesistych sosach czy tiramisu. Tymczasem na ulicach Italii trudno o widok człowieka z nadwagą. Jak to możliwe, że przy tak tuczącej kuchni pozostają tak szczupli? Tajemnica tkwi w jakości produktu i jego zbalansowaniu – niewielka liczba dodatków i krople sosu, a do tego góra śródziemnomorskich warzyw. Spolszczona wersja kuchni włoskiej bywa cięższa. Czasem profanujemy, czasem łamiemy zasady, jednak prawda pozostaje bez zmian – Polacy ukochali sobie kuchnię włoską, a na wielu stołach niepodzielnie rządzi pizza!

Sława okrągłego placka. Historia pizzy w pigułce

Pizza jest chyba najważniejszym, co włoska kultura jedzenia wniosła do światowych trendów. Stworzona już w XVII wieku na cześć królowej Małgorzaty miała kolor włoskiej flagi – czerwień z pomidorów, biel z soczystej mozzarelli i zieleń z bujnej bazylii. Te trzy składniki ułożone na cienkim, drożdżowym placku na zawsze już zmieniły bieg kulinarnej historii. Co ciekawe, swoją międzynarodową karierę pizza zaczęła wraz z przybyciem włoskich emigrantów do Stanów zjednoczonych. To oni uczynili z niej gwiazdę światowego formatu i rozpowszechnili na całym globie. Jej modyfikacje podbijają dzisiaj podniebienia wielu, utrzymując się w czołówce ulubionych dań wszech czasów.

Neapolitańska, rzymska czy… amerykańska?

Istnieje wiele rodzajów pizzy. Każdy włoski region robi ją po swojemu, a i w każdym kraju jest ona nieco zmodyfikowana. Najpopularniejsza jest chyba neapolitańska – cienki placek z wysokiej jakości mąki, odrobiną sosu pomidorowego, mozzarelli i kilku dodatków. Pieczona w bardzo wysokiej temperaturze i w bardzo krótkim czasie – bo od minuty do trzech. Ciasto jest cieniutkie, brzegi nadpalone i całość stygnie dość szybko, więc warto ją jeść na świeżo. Inaczej pizzę serwuje się w Rzymie. Tam powstają całe prostokątne blachy przysmaku i obsługa wykraja nam kawałek odpowiadający naszym preferencjom. Zupełnie inna jest pizza w stylu amerykańskim, na puszystym cieście i z dużą ilością smakowitych dodatków. To też ulubiony sposób serwowania pizzy Polaków. Pizza w Bielsku-Białej (https://www.pizzadominium.pl/lokale/bielsko-biala-c-h-sfera), Zakopanem czy Ustce jest równie popularna, ustępuje nie tylko tradycyjnym specjałom regionalnym, ale i innym kuchniom świata. Polacy ponadto uwielbiają maczać trójkąty w zawiesistym sosie czosnkowym, co prawdziwego Włocha zapewne przyprawiłoby o zawał serca. Na szczęście każdy region ma swój pomysł na daną potrawę. Spolszczona pizza ma wielu amatorów, lubimy ją zarówno przyrządzać w domu, jak i jeść w restauracjach czy zamawiać na wynos.

ZOBACZ TEŻ

KOMENTARZE

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

AKTUALNOŚCI

KRYMINAŁKI