Tace dla kelnerów

taca do serwowania kawy owalna 200x140 mm
taca do serwowania kawy owalna 200x140 mm

Wyposażając restaurację bądź kawiarnie, należy zwrócić baczną uwagę na tace kelnerskie, ponieważ jest to podstawowe narzędzie pracy kelnera i bez odpowiednio dobranej tacy, nie będzie on w stanie wykonywać poprawnie swoich obowiązków.

Tace kelnerskie – rodzaje

Na rynku znajdziemy mnóstwo różnych tac kelnerskich, w zależności od naszych potrzeb czy preferencji. Począwszy od najprostszych – plastikowych, prostokątnych tac – przez bardziej wymyślne, po zupełnie profesjonalne tace z powłoką antypoślizgową oraz specjalnymi uchwytami, ułatwiającymi transport posiłków i napoi. Cena tych ostatnich jest oczywiście delikatnie wyższa, ale znacząco wzrasta komfort pracy kelnerów, dlatego też warto zastanowić się nad inwestycją w tego typu wyposażenie.

Podstawowy element pracy kelnera

W wysoko ocenianych restauracjach pracuje wyspecjalizowana kadra. Nie inaczej jest z kelnerami, najlepsi z nich przechodzą specjalistyczne szkolenia w zakresie obsługi klienta i serwowania produktów. Wśród przerabianych tematów znajdują się między innymi: praca w ciasnych i mocno zatłoczonych pomieszczeniach, właściwe rozłożenie potraw na tacy oraz poprawne chwytanie samych tac. Z naszej strony możemy zadbać więc nie tylko o zatrudnienie najlepszych fachowców w swoim fachu, ale także o zapewnienie im najwyższych jakościowo materiałów do pracy.

Odpowiedni dobór tac

W zależności od profilu naszej restauracji należy zainwestować w odpowiednie tace, zarówno pod względem kształtu, jak i materiałów z których je wykonano. W przypadku mniejszych restauracji albo kawiarni, które stawiają głównie na desery bądź napoje, w zupełności wystarczą niewielkie, okrągłe tace. Jednakże, gdy obsługujemy duże przyjęcia, albo po prostu sporą liczbę gości, a w naszym menu królują główne dania, to znacznie lepszym rozwiązaniem będą duże tace, najlepiej antypoślizgowe, które pomieszczą większą ilość potraw.

Tace kelnerskie wydają się być szczegółem w całym wyposażeniu restauracyjnym, ale często to właśnie szczegóły wpływają na ogólny odbiór restauracji w oczach klienta.

guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments