Trwa jeden z najbardziej prestiżowych konkursów barmańskich na świecie – Pilsner Urquell International Master Bartender.
Do tegorocznej edycji zakwalifikowało się 115 barmanów z całej Polski. Wśród nich znaleźli się barmani pracujący na co dzień w Gliwicach. Być może to właśnie któryś z nich zostanie mistrzem Polski. Jaką drogę należy przejść by zostać najlepszym polskim barmanem? Do konkursu zakwalifikowały się jedynie te osoby, które pozytywnie przeszły specjalny test, w którym musiały się wykazać wiedzą o piwie.
Grupa 115 najlepszych barmanów spotkała się na początku lipca na specjalnym szkoleniu. W trakcie kursu barmani poznali trudną sztukę perfect pour, na którą składa się przygotowanie i dobór szkła, odpowiedni kąt nachylenia szklanki, siła strumienia z kranu i odpowiednia pianka.
Wśród walczących o miano najlepszego w Polsce znaleźli się barmani na co dzień pracujący gliwickim klubie Hemingway.
Kolejnym etapem w drodze do zwycięstwa jest wizyta tajemniczego klienta, podczas której barmani muszą wykazać się wiedzą zdobytą podczas szkolenia. Najlepsza dziesiątka zakwalifikuje się do ścisłego finału, który odbędzie się 13 września w Warszawie. Zwycięzca nie tylko otrzyma tytuł najlepszego w kraju, ale także będzie reprezentował Polskę w międzynarodowym finale konkursu w Pilźnie.