Udało się! Wspólnie z gliwickimi restauratorami udało nam się wywalczyć ograniczenie ruchu na gliwickiej starówce. Kilka dni temu wyemitowaliśmy materiał wideo, w którym restauratorzy mówili, że tylko taka decyzja władz może uratować ich biznesy.
Do sprawy odnieśli się urzędnicy. Ograniczenie ruchu i możliwość wystawienia ogródków gastronomicznych na szerszą skalę. Mniejsze opłaty za zajęcie pasa drogowego. To pomysł na wsparcie gliwickiej gastronomii – branży bardzo dotkniętej epidemią.
Trwająca epidemia postawiła gliwicką branżę gastronomiczną w bardzo trudnej sytuacji. Restauracje, bary i kawiarnie są zamknięte od wielu tygodni. Część lokali prowadzi co prawda sprzedaż na wynos i z dowozem, ale nie wszystkie mogą świadczyć takie usługi. Szansą dla gastronomii może okazać się dopuszczenie obsługi w „ogródkach gastronomicznych”. Wiele lokali znajdujących się na gliwickiej starówce oraz szerzej – w centrum miasta – nie ma jednak takiej możliwości z uwagi na ruch uliczny.
Zobacz nasz materiał wideo
Dołącz do dyskusji na ten temat na Facebooku
Zainteresowanych właścicieli firm prowadzących lokale gastronomiczne oraz działalność w branży pokrewnej (zwłaszcza obrębie gliwickiej Starówki oraz ul. Zwycięstwa) prosimy o zadeklarowanie ewentualnego zainteresowania taką formą działalności.
- Ogródki, kawiarenki powinny zostać zorganizowane w sposób zapewniający bezpieczeństwo ich użytkowników oraz nie stwarzać zagrożenia w ruchu drogowym, przy jednoczesnym zachowaniu estetyki.
- Organizator ogródka zobowiązany będzie do wykonania (na własny koszt) zabezpieczenia w postaci stabilnych elementów np. poręczy, ogrodzeń lub płotków, które będą separowały klientów od ruchu samochodowego. W przypadku, gdy konstrukcja nawierzchni zawiera różnice poziomów (zastosowane krawężniki) konieczne jest utworzenie podestów (zalecane materiały naturalne).
- Ogrodzenia ogródków powinny być ażurowe lub przezroczyste, wykonane z materiałów naturalnych. Wyklucza się zastosowanie materiałów niestandardowych, takich jak maty ze słomy. Elementy stabilizujące powinny zostać zasłonięte zielenią lub pełnić role dekoracyjne. Dopuszczalne jest wykorzystanie elementów zadaszenia.
Zachęcamy do przesyłania propozycji lokalizacji „ogródków kawiarnianych” do 22 maja br., na adres mailowy: [email protected] lub przez platformę SEKAP/ePUAP. Zapraszamy także do kontaktu telefonicznego pod nr 32 300-86-54oraz 32 300-86-55.
Do korespondencji należy dołączyć mapę z proponowanymi lokalizacjami wskazując orientacyjnie proponowaną powierzchnię zajęcia terenu. Mile wydziale będą także opisy elementów „ogródków kawiarnianych” oraz ich wizualizacje. Dla ułatwienia, informujemy o możliwości skorzystania z geoportalu inwestora znajdującego się w Miejskim Systemie Informacji Przestrzennej (MSIP – msip.gliwice.eu).
Złożone propozycje będą rozpatrywane indywidualnie w kolejności zgłoszeń.
Przypominamy także o podjętej 23 kwietnia br. przez gliwickich radnych Uchwale XIV/239/2020, zmieniającej uchwałę w sprawie ustalenia wysokości stawek opłat za zajęcie pasa drogowego dróg publicznych, dla których zarządcą jest Prezydent Miasta. Na tej podstawie do końca 2020 r. obniżono o 70% opłatę za zajęcie pasa drogowego dla sezonowej działalności gastronomicznej.
Aktualnie obowiązujące obniżone stawki za zajęcie 1 m2 pasa drogowego:
- 0,30 zł za każdy dzień zajęcia pasa drogowego dróg zaliczonych do kategorii gminnych
- i powiatowych;
- 0,60 zł za każdy dzień zajęcia pasa drogowego dróg zaliczonych do kategorii wojewódzkich i krajowych będących w zarządzie Prezydenta Miasta Gliwice.
widac lubia zarazac ludzi tak jak prezesi kopaln
sami oczywiscie siedza w swoich domach i sami w gabinetach
bo rzad sie wyzywi
a w polsce alkoholikow pod dostatkiem
i ura ura na wirusa
Taaaa Neumann wam da ogródki- zobaczycie jakie opłaty dowali pewnie bo auta nie będą mogły parkować więc zyski do budżetu miejskiego spadną
A czy z mieszkańcami też się dogadali , czy ich olali.
Najłatwiej wydawać takie przepisy które mają szansę nigdy nie wejść w życie. W czasie pandemii kto zdecyduje się na kawę w lokalu.. Nie mówiąc nawet o obiedzie. Jak podawać mieliby te obiady… Każda filizanke niesie kelnerka zanosi… I dotyka choćby stołu z nowym klientem już wtedy na rękawiczkach może przenieść patogen na inną filizanke. Bo klient może być bezobjawowy. Restauracje i kafeje nie ma opcji by je wdrożyć na szersza skalę..