Dawny GCOP zajmie budynki po szkole muzycznej

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, za około dwa lata Centrum 3.0 – Gliwicki Ośrodek Działań Społecznych zacznie działać w nowym miejscu.

Dawny GCOP zamie budynki, które do tej pory służyły Państwowej Szkole Muzycznej przy ul. Siemińskiego. Ich wnętrza czeka jeszcze konieczna przebudowa. Muszą być w pełni przyjazne osobom z niepełnosprawnościami i dostosowane do wymogów stawianych obiektom użyteczności publicznej. Centrum 3.0 dysponuje już projektem zmian i właśnie ogłosiło przetarg na wyłonienie wykonawcy robót budowlanych.

Wstęp do prac projektowych stanowiły spotkania z odbiorcami działań Centrum 3.0, zorganizowane przez Gliwicki Ośrodek Działań Społecznych. – Miały charakter otwarty. Wzięli w nich udział m.in. przedstawiciele organizacji pozarządowych, seniorów, Gliwickiej Rady Rowerowej, osoby z niepełnosprawnościami. Spotkania pomogli zorganizować – jako wolontariusze – architekci z jednej z gliwickich firm projektowych – relacjonuje Marta Kryś, dyrektor miejskiej jednostki Centrum 3.0 – GODS. – Dopiero po odbyciu spotkań, w drodze przetargu został wyłoniony projektant – chorzowskie Biuro Usług Architektonicznych PROFIL, któremu przedstawiono wypracowane pomysły i postulaty. W swoich pracach musiało ono także uwzględnić uwagi miejskiego konserwatora zabytków. Etap projektowy został zakończony w tym roku uzyskaniem pozwolenia na budowę – mówi Marta Kryś.

„Projekt przebudowy został opracowany z poszanowaniem dotychczasowej roli i charakterystycznego wyglądu budynków przy ul. Siemińskiego. Ich bryły zostaną zachowane niemal bez widocznych zmian” – zapewnia UM Gliwice.
centrum 3.0 Gliwice
Aby uzyskać więcej przestrzeni i stworzyć miejsca pracy na drugim piętrze obecnego głównego budynku szkolnego, zaplanowano jednak wymianę dachu i jego podniesienie o pół kondygnacji. Przewidziano też montaż paneli fotowoltaicznych, co wizualnie nie zaszkodzi obiektowi, a zapewni mu dodatkową „zieloną” energię. Drugą znaczącą zmianą ma być dostosowanie budynku do potrzeb osób z problemami w poruszaniu się poprzez dostawienie do niego szybu windy od strony placu postojowego oraz zainstalowanie przy wejściu podnośnika wózków inwalidzkich (podobne rozwiązanie zaplanowano również w budynku pomocniczym z charakterystycznym murem pruskim). Uwzględniono także zmianę systemu ogrzewania – z olejowego na miejską sieć ciepłowniczą. W efekcie budynki po Państwowej Szkole Muzycznej będą przyjazne ekologicznie, w pełni dostępne architektonicznie i dostosowane do wymogów stawianych obiektom użyteczności publicznej pod względem ergonomii wykorzystania powierzchni.
centrum 3.0 Gliwice
– Budynek główny i pomocniczy mają łącznie około 2,5 tysiąca metrów kwadratowych powierzchni. Znajdują się tam pomieszczenia o zróżnicowanych wymiarach i funkcjach. To doskonałe warunki dla Centrum 3.0, które wspierając organizacje pozarządowe, chce oferować im różnorodną przestrzeń – zarówno małą, na kilkuosobowe zebrania, jak i dużą, niezbędną do realizacji przedsięwzięć kulturalnych bądź konferencji. Adaptacja budynków pozwoli nam na stworzenie nowoczesnego, odpowiednio wyposażonego i przyjaznego dla osób z niepełnosprawnościami miejsca dedykowanego NGO, wolontariuszom oraz dojrzałym gliwiczanom, z myślą o których nasze Centrum prowadzi Strefę Seniora i wspiera organizacyjnie Radę Seniorów Miasta Gliwice – zwraca uwagę Marta Kryś.

centrum 3.0 Gliwice
Wizualizacje: UM Gliwice

Rozpoczęcie prac będzie uzależnione od kilku czynników. Pierwszym z nich będzie wyłonienie wykonawcy w postępowaniu przetargowym, które już zostało ogłoszone. Następnie, po wyłonieniu firmy budowlanej, planowane jest rozpoczęcie remontu.
UM Gliwice

spot_img

ZOBACZ TEŻ

KOMENTARZE

guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
spot_img

AKTUALNOŚCI

KRYMINAŁKI