Cydr to napój wytwarzany z tłoczenia i fermentacji jabłek. Może to być napój alkoholowy i bezalkoholowy. Powstały sok może być spożywany jako napój lub używany jako materiał bazowy do produkcji octu. Cydr różni się kolorem od bladożółtego do ciemnobursztynowego, a wachlarz smaku od cierpkiego do bardzo słodkiego, w zależności od rodzaju użytych owoców. Sprawdź w naszym artykule kilka faktów o cydrze i dowiedz się gdzie kupić najlepszy cydr w sieci!
Długa historia cydru
Cydr, który możesz zamówić np. tutaj: https://eszampan.pl/205-cydr, to napój znany ludzkości już od około 5000 lat. Spożywano go nie tylko w starożytnej Grecji i Cesarstwie Rzymskim, ale także na Bliskim Wschodzie. Niektóre badania sugerują, że Celtowie w Wielkiej Brytanii również używali jabłek do produkcji cydru.
W szóstym wieku mieszkańcy Europy stali się zręcznymi piwowarami i zaczęli również produkować cydr. Prawdziwa zmiana nastąpiła jednak we wdrożeniu technologii tłoczenia, co pozwoliło na wydajniejszą ekstrakcję soku jabłkowego. Aby wyhodować tylko preferowane jabłko do produkcji cydru, producenci jabłek zaczęli tworzyć klony popularnych odmian, co ostatecznie nadało różne nazwy tym odmianom jabłek. Hodowcy eksperymentowali z różnymi jabłkami i metodami produkcji, co było świetne do opracowywania nowych cydrów.
Dziś cydr jest znany i lubiany na całym świecie. Teraz najlepsze gatunki cydru masz na wyciągnięcie ręki. Odwiedź sklep z alkoholem online eszampan.pl i wybieraj spośród kilkudziesięciu rodzajów tego jabłkowego trunku.
.
Cydr współcześnie
Współczesne cydry są na ogół wytwarzane głównie z jabłek kulinarnych lub stołowych. W porównaniu do innych stylów te cydry mają zwykle niższą zawartość garbników i wyższą kwasowość. Wytrawne cydry są bardziej winne i mają dodatek estrów. Smak słodkich lub niskoalkoholowych cydrów może mieć aromat i smak jabłkowy. Cukier i kwasowość powinny się łączyć, aby nadać orzeźwiający charakter. Kwasowość od średniej do wysokiej, orzeźwiająca, ale nie może być cierpka. Kolor cydru jest od bladego do złotego.
Przechowywanie i serwowanie cydru
Cydr znajduje się w wyjątkowym miejscu pomiędzy swoimi bardziej znanymi alkoholowymi braćmi i siostrami. Jest wytwarzany podobnie jak wino lub koniak, ale najczęściej podawany jak piwo. Cydr jest równie wszechstronny, jak oba te napoje, z mnóstwem różnych formatów, stylów i okazji do smakowania.
Żeby cydr był dobry w smaku, to należy pamiętać, że ważny jest poziom nasycenia dwutlenkiem węgla. Trzeba zwrócić uwagę, aby podczas serwowania cydru nasycenie dwutlenkiem węgla nie było zbyt wysokie, ponieważ może to zamaskować podniebienie i zaburzyć równowagę smakową pod wpływem kwasu węglowego. Kluczowa dla prezentacji cydru jest temperatura serwowania. W cydrze istnieje wiele bardzo subtelnych aromatów, które mogą zostać stracone lub zaciemnione, jeśli napój jest nadmiernie schłodzony. Cydr o temperaturze pokojowej byłby jednak niesmaczny dla większości osób i nie zapewniłby oczekiwanego smaku.
Jeżeli chcesz zapewnić swoim kubkom smakowym wyjątkowe doznania smakowe, odwiedź sprawdzony sklep z cydrem online. Starannie wyselekcjonowane i dobrane gatunki cydru są świetną alternatywą dla wina i sprawdzą się również jako dodatek do potraw. W sklepie eszampan.pl oprócz cydru znajdziesz najlepszy koniak, whisky, wina i giny. Koniecznie sprawdź ich ofertę!
Materiał partnera