Szerokie zastosowanie opakowań i naczyń jednorazowych

Opakowania i naczynia jednorazowe są wręcz idealne na letnie spotkanie przy ogrodowym grillu, kinder party – imprezę dla większego grona aktywnych maluchów. Nie potłuką się, a po zakończonej uczcie nie zostaje góra zmywania. Na plenerowych imprezach „zastawa” tego typu sprawdza się najlepiej, ale najszersze zastosowanie jednorazowe sztućce, talerzyki, boxy czy pudełka znajdują w gastronomii. Począwszy od typowego street food po dania na wynos z restauracji, pizzerii itp.

Na wynos, na zamówienie – w opakowaniach jednorazowych
Asortyment opakowań i naczyń jednorazowych kojarzy nam się nieodmiennie (i słusznie) z nadmorskimi smażalniami i rybą na papierowej tacy, z grillowanymi przysmakami na festynach czy na domowych imprezach. Warto jednak zauważyć, że tak naprawdę tego typu produkty spotykamy zdecydowanie częściej. Wbrew pozorom nie są wykorzystywane tylko w tzw. fast foodach. Zamawiając elegancki zestaw sushi z dostawą do domu również otrzymamy go w specjalnym pudełku, wraz z malutką buteleczką sosu sojowego. Danie obiadowe z restauracji? Proszę bardzo – sprawdzi się praktyczny menubox podzielony, z miejscem na poszczególne elementy potrawy. Pizzę otrzymamy w dużym kartonowym pudełku, a pyszne nuddle czy hamburgery w specjalnie zaprojektowanych opakowaniach. Oczywiście do tego odpowiednie sztućce albo pałeczki w przypadku sushi.

Z czego produkuje się opakowania i naczynia jednorazowe?
Jak łatwo się domyślić oferta opakowań i naczyń jednorazowych obejmuje wiele produktów, które znajdują zastosowanie głównie w szeroko rozumianej gastronomii i mogą być wyprodukowane z różnego rodzaju tworzyw. Są to przede wszystkim:
– styropian,
– plastik,
– aluminium,
– papier,
– drewno.

Plastikowe naczynia jednorazowe znamy wszyscy – to przecież popularne „piknikowe” kubeczki i filiżanki na kawę, kubki do piwa, talerze, miseczki, flaczarki, tacki oraz oczywiście nieodzowne sztućce. Z plastiku produkuje się nawet kieliszki różnego rodzaju. Warto wiedzieć, że w tym asortymencie są naczynia, które można wykorzystać tylko do zimnych produktów (mają oznaczenie PS), jak również takie, które nadają się do gorących napojów oraz do odgrzewania w kuchence mikrofalowej (oznaczenie PP).

Opakowania i naczynia jednorazowe z papieru to z jednej strony tacki, talerzyki i kubeczki do podawania i serwowania, ale także pudełka na potrawy takie jak pizza, hamburger, chińskie dania. Do papierowych jednorazowych produktów zalicza się także serwetki, obrusy i ręczniki. W gastronomii szerokie zastosowanie znajdują też specjalne papiery do gotowania, smażenia i pieczenia.

Aluminiowe tace na grilla znamy chyba wszyscy, a w asortymencie z tego tworzywa są także różnego rodzaju foremki stosowane zarówno w gastronomii, jak i w domowych kuchniach.

Jeśli chodzi o styropian jest to jedno z najczęściej stosowanych tworzyw dla opakowań dań na wynos, a to dzięki właściwościom izolacyjnym. Przede wszystkim długo zachowują ciepło, ale także chronią opakowane przysmaki przed utratą smaku i aromatu. Styropianowe pudełka mogą być podzielone, dzięki czemu każdy składnik potrawy jest osobno.

I wreszcie drewniane akcesoria – to oczywiście przede wszystkim wykałaczki – małe niepozorne, ale nieodzowne w gastronomii, jak również patyczki do szaszłyków lub sushi, a czasem nawet sztućce.

Oferta dla branży gastronomicznej
Konsument detaliczny może kupić potrzebny mu zestaw talerzyków i sztućców na grilla albo garden party w każdym markecie. Natomiast firmy gastronomiczne czy cateringowe potrzebują sprawdzonych dostawców, zarówno pod względem bogatego asortymentu, jak i jakości oraz konkurencyjnych cen. W tej branży jednym z liderów jest na pewno sieć Makro Cash and Carry oferująca kompleksowy wybór opakowań i naczyń jednorazowych. Przede wszystkim Makro jest dystrybutorem artykułów dwóch cenionych marek – Horeca i Aro. Z jednej strony mamy tu ofertę atrakcyjną cenową, idealną dla mniejszych firm, tzw. małej gastronomii (Aro). Z drugiej jest profesjonalna i renomowana Horeca, czyli wszystko czego potrzebują klienci z branży gastronomicznej, hotelarskiej i cateringowej. W tym również opakowania, sztućce, folie, papiery i naczynia jednorazowe.

Opakowania i naczynia jednorazowe w Makro
Asortyment dostępny w Makro to odpowiedź na zapotrzebowanie ze strony małych barów obiadowych, egzotycznych i swojskich restauracji, modnych punktów typu Street Food, dużych firm cateringowych, hoteli, stołówek itp. Szczegółowa oferta (dostępna tutaj – https://www.makro.pl/swiat-produktow/wyposazenie-kuchni/naczynia-jednorazowe) obejmuje m.in.
– naczynia i sztućce – talerze, tace, miseczki, kubki plastikowe i papierowe (do zimnych i gorących da oraz napojów), sztućce plastikowe, metalizowane i drewniane,
– opakowania i pojemniki (w tym plastikowe, styropianowe, papierowe, kartonowe, folie i tace do zgrzewu, nuddleboxy, hamburgeboxy itp.), szeroki wybór opakowań na fast food i street food (na pizzę, frytki, kebaby itp.),
– akcesoria koktajlowe do serwowania przystawek i deserów, kieliszki, pałeczki, patyczki, pojemniki,
– obrusy, serwetki, bieżniki, podkładki,
– folie i papiery – folia aluminiowa, spożywcza, papiery, rękawy i torby do gotowania, smażenia i pieczenia.

Tak bogaty i różnorodny asortyment opakowań, akcesoriów oraz naczyń jednorazowych to na pewno swoisty znak czasów, kiedy to zamawiamy na wynos, do pracy i do domu. Uczestniczymy też w licznych eventach, spotkaniach, wydarzeniach, na których swoje menu serwują firmy cateringowe. W takich właśnie sytuacjach i okolicznościach wręcz niezbędne są tacki, filiżanki czy sztućce jednorazowe. Nasze zamówienia są dostarczane ciepłe i aromatyczne w specjalnych pudełkach kartonowych (pizza, chińskie dania), w praktycznych trójdzielnych opakowaniach ze styropianu (swojski obiad z surówką). Na piknikach popijamy piwo z plastikowych wysokich kubeczków, a do pracy pędzimy z ulubioną latte na wynos, oczywiście w logowanym, modnym, jednorazowym kubku.

spot_img

ZOBACZ TEŻ

KOMENTARZE

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
spot_img

AKTUALNOŚCI

KRYMINAŁKI