Znalezienie dobrej jakości garnków jest o tyle utrudnione, że liczba marek naczyń kuchennych wydaje się rosnąć każdego dnia. Branża oferuje pełen asortyment garnków i patelni, ze stali nierdzewnej, żeliwa, aluminium, czy miedzi. Jeszcze bardziej myląca jest kwestia tych w stylu platerowanym, które składają się z dwóch lub więcej różnych metali.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie naczyń kuchennych?
Jak jednocześnie zdecydować się na odpowiedni rodzaj naczynia do gotowania, jednocześnie nie przekraczając budżetu? Odpowiedź brzmi: dokładnie wiedzieć, czego oczekujemy przed zakupem. W skrócie oznacza to, że musisz wiedzieć wystarczająco dużo o naczyniach, aby móc podjąć świadomą decyzję.
Jest kilka rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze naczyń kuchennych. Obejmują one:
-
przewodność cieplna – niektóre metale są lepszymi przewodnikami ciepła niż inne. Na przykład miedź jest szczególnie dobrym, w przeciwieństwie do stali nierdzewnej. W przypadku naczyń oznacza to, że im lepsza przewodność cieplna, tym lepsze i bardziej równomierne będzie późniejsze przygotowywanie posiłków. Oznacza to również, że gdy zwiększysz lub zmniejszysz temperaturę, miedziane garnki zareagują na zmianę temperatury znacznie szybciej niż te wykonane ze stali nierdzewnej,
-
cena — kwota, jaką trzeba przeznaczyć na zakup, najprawdopodobniej będzie decydującym czynnikiem w tym, co ostatecznie wybierzesz. Ogólną zasadą w przypadku naczyń kuchennych jest jednak niewybieranie produktów budżetowych. Te bowiem są w stanie wyeksploatować się po ledwie kilku miesiącach użytkowania,
-
trwałość – niektóre rodzaje naczyń kuchennych lepiej znoszą upływ czasu od pozostałych. Tyczy się to zarówno ich wyglądu, jak i skuteczności. Przykładowo, stal nierdzewna uważana jest za jedną z najlepszych pod tym względem,
-
reaktywność – niektóre metale reagują z niektórymi pokarmami. Chociażby aluminium ma tendencję do reagowania z pomidorami i innymi kwaśnymi potrawami. Oznacza to, że przygotowywane jedzenie może w rzeczywistości wchłonąć część metalu, więc uważaj na wybór naczyń i upewnij się, że jesteś świadomy reaktywności każdego produktu,
-
konserwacja – jeśli nie chcesz, aby naczynia były co wieczór polerowane tylko po to, aby wyglądały dobrze, musisz wziąć pod uwagę ilość prac konserwacyjnych potrzebnych do utrzymania ich w doskonałym stanie. Ganki z miedzi i żeliwa zazwyczaj wymagają sporo pracy, aby wyglądały nieskazitelnie, podczas gdy stal nierdzewna jest zwykle nieco łatwiejsza w pielęgnacji.
Ostatnie wskazówki
Zastanów się, jakich garnków potrzebujesz, zanim wyruszysz do sklepu. Nie ma sensu kupować 20-częściowego zestawu, jeśli będziesz używać tylko kilku sztuk. Przy czym kupowanie kompletu jest zwykle o wiele tańsze niż kupowanie pojedynczych produktów.
Podsumowanie
Posiadanie odpowiednio wyselekcjonowanego kompletu garnku zapewni sprzęt do przygotowywania najróżniejszych dań w wygodny sposób. Warto mieć to na uwadze i starannie wybrać zestaw wysokiej jakości od zaufanego sprzedawcy.
Materiał partnera