r e k l a m a
spot_imgspot_img

Jak zaparzyć dobrą kawę?

Od czego zaczyna się dobry dzień? Oczywiście od kawy! Kawa jest prawie jak powietrze – ciężko bez niej żyć. Filiżanka czarnego naparu potrafi uratować życie. A co najmniej ważny projekt czy sesje egzaminacyjną. Ale kawa kawie nierówna. Wybór jest przeogromny. Poczynając od sklepowej kawy rozpuszczalnej a kończąc na aromatycznej kawie z dobrej palarni kawy. Te dwie skrajności ciężko nawet porównać. Niby to kawa i to kawa. A jednak dzieli je przepaść. Tak jak hamburgera z baru fast foodowego i stek z polędwicy w dobrej restauracji.

Zrób mi kawę – to proste

Dla pobudzenia wystarczy wypić dowolną kawę. Przecież każda zawiera kofeinę, która pomaga utrzymać koncentrację na wyższym poziomie. Ale przecież nie chodzi tylko o efekt. Ważny jest smak. Liczy się aromat i gęstość naparu. Kawa to znacznie więcej niż tylko zastrzyk energii.

Wydaje się, że zrobienie zwykłej sklepowej kawy jest banalnie proste. Wystarczyć wsypać kawę do… I już tu zaczynają się komplikacje. A może nawet jeszcze wcześniej. Wersją najprostszą jest kawa rozpuszczalna – wsypuje się do filiżanki zalewa gorącą wodą i gotowe. Jednak dla prawdziwego kawosza kawa rozpuszczalna jest tylko namiastką ulubionego naparu. Najlepiej smakuje kawa, która została zmielona tuż przed parzeniem. Dlatego w szafce kawosza próżno szukać kawy mielonej. Znajdziemy tam raczej worek z ziarnami kawy i młynek. Odmierzoną porcję ziaren, najlepiej pochodzących z dobrej palarni kawy, należy zmielić w młynku na grubość odpowiednią do wybranego sposobu parzenia.

Jaką kawę chcesz?

Czy ma to być kawa parzona pod ciśnieniem? Przelewowo? A może gotowana? Sposobów parzenia kawy jest naprawdę wiele, podobnie jak urządzeń, które do tego służą. Co ciekawe każdy sposób zaparzania wydobywa inny smak. Ta sama kawa parzona w kawiarce (czyli małym czajniczku) smakuje zupełnie inaczej niż zaparzona w ekspresie przelewowym. Który sposób daje najsmaczniejszą kawę? Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi, bo każdy ma swój gust. Niektórzy uznają tylko kawę zaparzoną z użyciem wysokiego ciśnienia. Inni wolą kawy parzone bez zwiększonego ciśnienia. Dlatego trzeba samemu spróbować i wybrać swój ulubiony.

Źródło zdjęcia: VIZAPHOTO PHOTOGRAPHER / Shutterstock.com

Materiał partnera

ZOBACZ TEŻ

KOMENTARZE

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
spot_img

AKTUALNOŚCI

KRYMINAŁKI