W smaku i aromacie jedzenia można znaleźć przyjemność i nowe doznania. Kiedy tradycyjne metody przygotowywania potraw stają się opatrzone, wędzarnie ogrodowe mogą być alternatywą konserwacji lub przygotowywania wyjątkowych posiłków.
Po co to wędzenie?
Dotychczasowe metody kulinarne już się znudziły? Chcąc spróbować czegoś innego niż gotowanie, smażenie i duszenie, warto postawić na wędzenie. Dlaczego? Produkty, takie jak sery, mięso lub ryby otrzymują zupełnie inny smak i zapach. Tych nie znajdzie się w tradycyjnych sposobach obróbki termicznej. Jaki to zapach? Specyficzny aromat dymu, który potrafi uwodzić wszystkie kubki smakowe. Konserwacja żywności? Sól jest niezdrowa, a pasteryzacja nie nadaje się do wszystkich produktów spożywczych. Wędzenie okazuje się naturalną metodą, która zachowuje walory smakowe potraw, a jednocześnie umożliwia przechowywanie ich przez dłuższy czas.
Wędzarnie ogrodowe – funkcjonalne i nowoczesne
Koneserzy dobrego, wędzonego jedzenia nie muszą szukać produktów w profesjonalnych sklepach lub czekać na okazjonalne targi żywności. Wędzarnie ogrodowe umożliwiają przeprowadzanie tych procesów obok własnego domu. Opór przed mało nowoczesną konstrukcją? Powinien zostać od razu wyparty. Innowacyjne budowle do wędzenia w ogrodzie wykonane są cegły, betonu, kamienia lub drewna, czyli wszystkich, nowoczesnych materiałów używanych w budownictwie i architekturze. Wędzenie tylko dla doświadczonych? Nic z tych rzeczy! Dzięki inteligentnym konstrukcjom, oferowanym przez producentów, każdy może próbować swoich sił przy wędzaku, odnosić z tego tytułu radość i chcieć przygotowywać kolejne specjały.
Wędzarnie ogrodowe – z czego się składają?
Nowoczesne wędzarnie, które służą indywidualnym potrzebom, odznaczają się:
– funkcjonalnością i łatwością obsługi – wykrój komór, sama konstrukcja oraz dodatki i akcesoria sprawiają, że każdy, w łatwy sposób może próbować przy nich swoich sił;
– ekologicznym wykorzystaniem – związanym z stosowanym drewnem i dodatkami;
– mobilnością – w łatwy sposób można je ustawić lub przenieść.
Wśród elementów każdej wędzarni, można znaleźć te podstawowe, czyli:
– komorę;
– palenisko;
– komin.
Oprócz tego zestawy można powiększać o dodatkowe akcesoria i części, które mogą służyć bardziej zaawansowanym metodom konserwacji potraw.